Bila hati membuak2 nak buat..mulalah menggugel..
menelek segala resepi yg ade..
Puncanya bila nampak Kak Ana asyik buat dessert ni..
Akhirnya..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ini
sila abaikan comot2 tu..2nd round da ni.. |
Bahan-bahan adalah...
biskut ladyfinger @ sponge cake pun boleh
250g cream cheese philadelphia
200 ml whipping cream ( prefer anchor)
1/2 cup castor sugar
2 eggs yolks
1 cup nescafe (tanpa gula..ikut kepahitan)
1 tsp essen vanilla
serbuk koko
Cara membuatnya...
Putar whipping cream + gula castor (tinggalkan sikit drp 1/2 cup td utk dicampurkan bersama telur)
sehingga menjadi ringan ( bila terbalikkan magkuk x jatuh)...
then, putar cream cheese sehingga lembut...
ketepikan 2 bahan ni...
ambil 2 kuning telur + lebihan gula...kacau sebati dahulu &
masak sekejap di atas air mendidih ( buat cara double boiler)
agak-agak dah mcm likat sedikit....ketepikan
cream cheese + telur + esen + whipp cream..
Putar sehingga sebati..kacau pun boleh..
Done.
Next..
susunkan biskut yang telah dicelup air nescafe tadi..
lapiskan dengan adunan cream cheese tadi selang seli..spi habissss...
Lapiskan dgn serbuk koko...
Sejukkan...Then br sedap dimakannn bila sejuk-sejuk...
x la muak...
nyum-nyum..
Psstt..jgn slalu amalkan makan ni...
Nant jarum timbang lari bykk...
Babai..selamat mencuba!
x la muak...
nyum-nyum..
Psstt..jgn slalu amalkan makan ni...
Nant jarum timbang lari bykk...
Babai..selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment