..Tenkiuu..

Monday, December 31, 2012

Sedap taw kek ni..

Tak spi 2 hari dah habes..

Rosak diet aku tp bantaiiiiii je..
Bukan hari-hari...
Teringin nak makan...
So kene la baking kukus sendiri...
Baru tahu pandai ke tak kannn??? 
Bhahahahaaa....

Meh kongsi resepi :
~ resepi gugel ~

Bekas 1:
3/4 cup tepung gandum
1/2 sdk baking powder
1/2 sdk soda bikarbonat

Bekas 2:
1 cup serbuk koko
1 cup susu cair
1/2 cup susu pekat
1 cup minyak jagung
3/4 cup gula castor
(Masak sekejap sehingga gula cair ...x perlu sehingga mendidih...Tutup api dan biarkan suam)

3 biji telur - kita blend jer spi berbuih..senang kan?

Steps:

Masukkan telur yg dah kembang td ke dlm adunan coklat 
Kacau sebati guna spatula jer
Masukkan adunan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung tadi...

Then, kukus selama 1 jam..
Lapik tudung periuk kukus dgn kain spy x menitis air ke atas kek tadi..
Dah kukus tu jgn gatal2 nak tutup buka tutup buka tudung k.. :)

Done! 

Kek ni sgt moist okey..
Sgt yummy...
Dolu2 pernah buat kek kukus tp versi ni mmg besttt..
So dah jatuh hati dgn resepi ni..




 Topping:
(Topping ni senang... .....mudah ...... sedap)

kekdahnye double boil k...........
1/2 cup milk choc
1/2 cup dark choc
1/2 cup susu cair
1 @ 2 sdb madu..x letak pun okey...




Friday, December 28, 2012

Senyum itu

My lovely doter Fitra is growing up 

Healthy

Smartly

Talkatively


Naughty.... he he he..

Dah nama pun budak

Layankan ajelah..

But one thing never change until today

Her smile

Fitra senyumm...senyumm... that's look like..






Hi Pijah..her cousin...


Thursday, December 27, 2012

testing

H.O.M.E

Mana kg kita sayang???

Hari ini check up si Auni

Ibu target Kg Auni naik 

Kg ibu turun....

But



H.A.M.P.A

Auni x naik...Ibu x turun...

Terbaekkkk...terbaik la sangat..

Kesian Auni...ibu xpe leh usaha krg makan & makan lagi..





Saye minum susu ibu sajekk skg ni...knp berat saye x bertambah ye...


Nurse bilang makanan pelengkap bagi bayi 6 bulan..

Ibumenurutperintahfullstop









Second test

Hati gundah gulana dalam bulan ni..
Dah hujung2 tahun org happy...aku risau manjang...

Kenapa??

My period tracker show it was late 7 days!

On 20th days dah checked..thats was 1st okeyy..

-ve...

Then, wait n c until this morning...
.
.
.
.
.

.
.
.
.

.
.

.
.

.
.
.
V

2nd test




.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
.

.
.
.
.
.
V



Oppss... -ve la beb..hihi...







Tu je......Baby Auni kecik lg yukkk....pity to her if i'm preggie again...

If rezeki itu datang...I'm blessed...

30th alrediiii...getting older & so on......



Wednesday, December 26, 2012

WW: Mandi Hujan

Ini ntry basi hokey

Ter-mandi hujan dgn anak2 kat Taman Layang-layang @ 16 Disember 2012

nampak x date tu...mmg dah basi....

Juz for our memory....

adik relax je ms hujan tu..aku yg nangessss!!!

Fitra with Usop..

Sib baik ade kakak Pijah layankan Fitra

Semua gamba ini sebelum masa kejadian!

Thursday, December 20, 2012

In ICU

Setelah hampir 3 minggu di HKL, abah (FIL) akhirnya menjalani operation pd bahagian leher...

Semalam.... 19 Disember 2012 (pagi)
 
Based on info from my SIL..almost 8 hours he is in operation room... :'(

Everything goes smoothly..now warded in ICU (HKL)

:'(


Anterior cervical corpectomy and fusion


Semoga abah cepat pulih dan dpt menjalani rutin harian wpun mgkin tidak seperti dulu..
# saya sedih#
.
.
.
.

.
.
.

.
.
.
Tak mampu nak ungkap apa2 dengan kata2..hanya Allah yg tahu apa yg terbuku dalam hati ini.
#sedih#

Friday, December 14, 2012

Semalam & Lunchieee for today....

Semalam EL...
Pengasuh anak2 aku ade hal...
Terus ku whatsapp org yg berkenaan utk cuti..
.....aptb....

Xtvt bersama anak2 lor..
Kat rumah je..
X keruan la klu aku bw budak2 ni outing..

i x rela uuu....
Klu partner ada xpe...
Sanggup hokeyy..:)


 Main lekat2...tampal2...
Bersama Fitra..
Adik Auni tdo....

Almost 90cm her height...

Tak tahulah ini versi kemetot ke tinggi..
I think kemetot kot macam ibu dia..hahaha



Curi2 snap dia..
Kusyuk wokey..klu x da lama dia sedar ibu jd paparazzi..
Penangan Gangnam...gangnammm... ganggnammm..

Nampak x ade dulang kat ctu..
Tak tahulah apa motip apak dia letak kat tingkap..
Nak tarik WIFI bg kuat ke...
Nak pakai UNIFI x kesampaian lagi..
Ura2 ade tp bila ntah..
So gunalah apa yg sempat rembat...
hihi...
Selagi boleh..

ohhh..
Dis week opis ni sunyi ok..
Then aku xde mood nak tapau kat bawah sorang2..
Tak besttt..
So menapau dr rumah lagi better la..

Menu2 dis week...

Isnin : Cuti....

Selasa: Nasi + sup daging + teloq goreng

Rabu : Spagethi carbonarra 

Khamis : Cuti lagikk..terpaksa


Hari ini : Nasi + sup daging + kentang yg marvelous..hahaha



Esok sudah cuti lagi 2 hari...:)

Have a wonderful weekend peeps.... daaa




Wednesday, December 12, 2012

WW

Today
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
V

sobs...sobs...pumping session use power cord only

Tuesday, December 11, 2012

Bila teringin.. rezeki datang.. :))

Tergugel peanut candy last week..

Pastu mcm teringin nak makan..
Tapi bukanlah mengidam macam org peknen tu..

Tidak...tidak...

Ade jg rasa nak beli on9 je..cuma x terbeli lagi..

Masuk opis arini...jenguk pantry nampak paper bag kecil..
Intai2...wahhhh... :)))

Happy lerrr...
Semoga murah rezeki tuan badan yg bw ni...
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
V


Ermm..dapnye..mmg penggemar kacang tumbuk..abah pun suke...boleh beli next time :)


Wednesday, December 5, 2012

Sort & Eat

Rezeki dari kampung..
Alhamdulillah..

Satu plastik penuh dah bercampur aduk...
So time to sorting...

Mana manggis??
Mana rambutan...

Klu x buat jgk...alamatnya memburuk la rambutan tu.. 

Fitra jom tolong ibu...
Melentur buluh Fitra spy ringan tangan..hahaha
She likes it..


nom..nom..upah bagi makan cume 2 biji...haha


Friday, November 30, 2012

Check up lagi

My Auni dah menginjak 3 bulan..
Check up pun every month kan..

So far progress dia ok 
First time kn inject x nangis semalam...woha!
Ibu impress with u dear!!!

Clap...clap..clap...
(Clap kat montot comellss)







Berat ibu juz 47.45kb bulan ni..huk hukk...

Wednesday, November 28, 2012

WW

Dah lama x muncul ww dlm blog moshimoshi ni..
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.V

keluar 2 masuk 2






Auni's fav.. :)

Tuesday, November 27, 2012

Cerita Auni Pulak

Pejam celik pejam celik..
Auni dah besarr..besar la sgt..
Semalam sudah 3 bulan..
Klu boleh biarlah dia comel cmni..hihihi

Semoga anak ibu yg ini sihat seperti kakak dia juga..
Semoga murah rezeki dgn susu ibu..so far..Alhamdulillah..
Stok bulan 10 masih byk lagi....
Ibu pulak yg stress freezer x muat nak simpan barang basah..pftt
 

my soul

nyonyot ape?...ibu jari saya yg comel la!

mimpi apakah...bahagianya...


Monday, November 26, 2012

Follow her nenek..

Baru je berapa hari aku dah rindu2..
 Tiap hari call...every 2-3 hours..
Ibu mn yg x sayangkan anak...
Klu x sayang tu ibu ayam namanye..woha!

Last friday mak abah dtg kl sbb de hal..
Mmg lepaking kat rumah aku..
2 last week pun ade dtg jgk ..
Time tu lepaking rumah abg aku..

Sik tanya Fitra nak ikut nenek x..
Akhirnya aku relakan jua...
Kesian kat KL ni sik terperap je..
Ayah asik memBZ jek..
At least kt kg dia bebas bermain..

Bebas2 pun ade Ucu dia tengokkan..
 Main basikal roda 3....seronok dia.. 

So far ok..
Sbb ade yg melayan..
Ada jg memangil2 ibu..ibu...
Juz now called tanya khabar dia..
Bila pass phone pdnya..
Guess what she said??
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.

.
 .
.

.
.
.

.
.
.

.
.
.
.

.
V

Ibu...nak ikut..nak ikut..
Nada suara dgr happy jek..hmm... 

Aku tergelak dgr suara dia..hoho

Tapi aku tahu dia gembira kat sana
Lagi2 dpt menan baru nenek baik hati belikan..
Bertuah sungguh cucu sorang ni..

Tak sabar nak balik kg..



















Bila dekat sik gaduh..dah jauh sik teringat...haih kamu yang comel.....


P/s: My FIL tgh sakit skg ni..masih menunggu keputusan utk operation di HKL..semoga abah cepat sembuh nanti....belum berkesempatan nak melawat beliau.. :(

Thursday, November 22, 2012

Cecite rutin weekdays

Woha!!!
Terbaik punye blog kan...
Bukan bersawang lagi nih..bersemak sudah..
Tuan blog xde ide nak cite...
Plus arituh sibuk ngan keje yg ade dateline..mmg x berupdate la blog ni...
Tu kat opis...kat rumah pulak tenet hidup segan mati mau je hari2..hahaha
Lagilah aku x mampu nak coret apa2 kat sini..
Blogwalking mmg ghajin bebenornyee.. he he
Takpelah aku kasi up korank2 yg bertuah punye $$$..

Hari ni gagahkan jgk update wpun esok luse hilang manjang lagi...
Just nak share apa yg aku buat every weekdays. 
.
Hari2 rutin yg biasa jg buat...

Pagi2 bangun 6.30 am...terus mandi ler...x sempat nak minum air

Mmg failed minum air sbl mandi..asik missed je..

Solat subuh klu klu x bendera merah... hoho

Lbh krg kul 7 suku gitew siapkan susu Auni...transfer from playtex into 6 bottles of 2oz..
Bukan satu botol k..baby kecik lagi perut pun kecil makanya susu pun kene la divide into small amount..

Beg bebudak ni dah sesiap malamnye sbl tdo...

8 pagi anta anak2 ke rumah pengasuh dorank..peluk cium Auni je sempat..sedapnye nikmatnye bau baby ni..bau baby ni bau syurga ek?lagi2 bau mulut dia..wallahhh....buat hati jd senang uollss..pernah terbaca kat mana pun aku dah lupa..urat dah byk putus..sori..sila google k...si Fitra ayah yg anta..xlarat dah nak dukung dia..berat tp kdg2 tu kene dukung jgk...

Pastu terus hubby anta pg kerja...sib baik dekat je..lebih krg 10 minit...
Nasib baik jgk xde nak punch kad segala...fuhhh
Sampai opis pun sdg2 8.30...xpun lambat 5-10 minit je..hihi

Tettt... 8 jam kat opis...5.30 balik..
Balik la sangat kan 5.30 padahal aku lambat jgk spi rumah..6.30 gitew..pftttt
Yelah nunggu laki mak nokkk...
Sabar jelah...

Dah spi rumah ambil anak2 yg dah wangi2 tu..oh..hilang jap stress jd ibu anak 2 ni...
Baju kotor masuk bakul...
Botol susu bebudak kasi cuci...

Fitra wat hal sendiri kadang2 wat ibu ni stresss nak layan kerenah dia...
Auni?...ku biarkan dalam buaian...nnt lama2 dia tido elok je...tgk2 jgk bkn main tinggal gitu jek..
Then, mandi dulu...solat ke...Pastu cbuk lak masak kat dapur..mana lagi...1/2 jam hokey...cukup la..
nak lama2 watpe...penattt pun x hilang lagi..type ni pun fenattt hokey

Pas dinner...barulah de masa rehatt 1-2 jam...
Time ni la br nak siapkan beg bebudak utk esoknye pulak...
Lipat2 kain ke..basuh baju ke..sib baik mesin auto...
Silap hari bulan pakai je washmachine yg ade dryer terus..
X payah nak sidai segala kan...tp tang tu bill api mau up mencanak2 nye...hahha
Pakai la apa yg ade dulu ni...Alhamdulillah..

Dalam 10.30 - 11pm...bantal dah memanggil2...alahaiii...
Kdg2 tido mati...kadang2 bangun tido bangun tido...Auni uekk uekk.. :(

Mcm tu lah weekdays aku...
Klulah aku ni fulltime housewife..lg stresssss kot...haha
Lain org lain pendapat k...

Dah penat bc aku punye update kan..mcm la ade org jengah blog hidup segan mati x mau nih...xpe lah sekadar coretan utk tatapan sendiri jgk nnt...
Meh layan picas yg Fitra snap time aku kat dapur semalam..
Dari dapur aku dgr dia mengekek sorang2..apa ntah yg dibuatnye..Tup tup...ini kerja si kakak ni..
Sib baik kakak sayang adik... :)

Aku ni rasa x best klu update xde gamba...sbb tu gak la aku jrg2 nak update...





Nyoyot jari je lah Auni ye...ibu cbuk kat dapur.. sorry dear..


Ohh lupe nak tq kat my darling nih sbb snap pixs ni...terima kasih Fitra...Handphone ku handphone mu jua..


Tuesday, October 30, 2012

Copy paste : Menyusukan bayi bantu kuruskan badan

Sudah menjadi lumrah, sebagai wanita dan isteri, kita semua berharap agar dapat mengekalkan bentuk tubuh badan yang menarik untuk menambat hati suami. Yang kurus nak gemuk dan yang gemuk pula nak kurus. Bukan tidak puas dengan apa yang dikurniakan, tapi nak menjadi yang lebih baik. Tapi maklum sahajalah, bila dah bersalin sekali dua, berat badan susah nak turun. Tambahan pula, bila menyusukan anak sepenuhnya, bukan saja tak boleh mengambil ubat pelangsing sebarangan tetapi nak berdiet berlebihan pun kurang digalakkan kerana dikhuatiri menjejaskan pengeluaran susu atau membahayakan bayi.

Monday, October 29, 2012

Gud Gurl

Pepagi siapkan budak kenit sorang tu...
Arini 2nd checkup si Auni...
Alhamdulillah...jadi budak baik..

Ibu?...senang hati laaaa...
Even kene inject nangis sekali pastu sambung tdo lagik.. :)

angka giliran 2015...


Progress?...Ok semuanya..

Berat dh jd 4.2kg ...Naik sekilo...
Ibu timbang juga...Turun sekilo...x brp hepi sbb lambatnye nak turunnnnn!

Klu naik bkn main cepat jek...hukhukk..
Lagi2 klu x jaga makan...sesedap mulut je nak kunyah itu ini..
Nak sedapkan hati ..nnt lama2 turun la tu :(

Budak kenit ni dah pandai hisap jari...jari?..hisap tangan kott..


Dah pandai bagi signal pd ibu...cup... cup..
Apalagi klu bkn nak nenennn...

Nurse ckp baby 2 bulan x perlu dah nak pakai mittens..
Baby akan cuba explore gerak tangan mereka...
So kuku pun kenelah pendek manjang...

Usaha jg tuk potong kuku si Auni ni wpun susah jgk sbb comell lagi jari tuh..

2 bulan sudah... :)

Ibu + Fitra + Auni...musim sakit selsema batuk ..

Auni nak baik dah..
Si kakak br nak start...
Ibu so so je...

Risau pd kakak yg lebih... :((

Friday, October 19, 2012

WW ni bkn wordless wednesday sbb hari ini hari Jumaat..

WW tu refer kepada WoodWards...
Emak called suruh bagi si Auni 'wutwut gripe water'..

Apatuh... ????
Sekali dengar mcm tu la bunyi nye..
Last2 pas aku gugel rupenye woodwards gripe water..
Pernah dgr jg tuk hilangkan kembung perut bagi bayi..


blurr la pulak..motif gamba : senang aku nak cari kat farmasi nnt..hahaha 



Try la beli nnt tuk si kecil tu..
Mudahan perut kembung pun hilang nnt...

Kembung perut Vs perut kembung.. sama ke..faham2kanlah.. :)

Tuesday, October 16, 2012

WW

kamera olok2 atuk jd menan saye..

Anak-Anak


Tuan tanah dah nak melaut ni...
Keje kat ofis pun kejap ade kejap xde..
Ala-ala chipsmoreeeeee.....

Sampai naik pening kepala bila kj dah xde sesangatt..
Last2 gugel sana sini je lah kjnye..
Sambil rindu sama anak kecil tu..
Auni.....

Fitra...
Ibu dah so so dgn dia tp kadang2 syahdu jg bila ingat tingkah laku si kakak ni..
Agaknye mmg bdk 2 tahun nak menginjak ke 3 tahun perangai lain mcm dah..

Kadang2 angin baik ... 

Selalu2 naik hangin x pasal2..Tskk!

Last2 aku pun jd angin ngan dia ni..i hate it!

So sorry dear...

Deep down in my heart i love u so much!

Sayanggg ibu...sometimes she used this phrase to comfort me.. :) me luv it!

 Alhamdulillah..
So far Auni is OK with her guardian..
Si adik ni lain cikit peel x mcm kakak dia sms kecil..
A bit manja i think...mn taknye asik nanges bila nak tdo n nak susu..
Tinggal kejap je..dah bunyi siren...
Solutionnye skg ibu kene pakai electric cradle larrr...
Tp bila Auni susah nak tdo sbb nak susu..
Tak jalan jgk mende alah tu...
Dah kenyang lalok cikit br masukkan dlm buai semula...


pic gugel tp sama mcm Auni pakai..rege pun sama jg..
 Harap2 xde la manjang nak membuai spi ke besar..
Susah nak ke mana2 nnt...stressss ibu..

Nasib baik ibu x stress tang bekalan Auni...
Susu ibu...terbaekk!
 
Fridge x boleh nak simpan bahan basah..
Beli fresh terus masak..mmg x dpt nk simpan..
Sbb dah penuh dgn susu2 tuk Auni...
Hasil perahan ktk masa berpantang..
Dah jd rutin stp kali bersalin..ini yg ke 2... 3 4 x tahu lg ye...
And slalu keep in mind mmg nak BF baby..
 Fitra dah berjaya until i was preggy back..almost 2 years..
Alhamdulilah Allah permudahkan segalanya...

Celoteh pasal anak2 je hari ni..
Nak sambung pump okey..
Dah memanggil2..ahhahaaa

Tata
 








Wednesday, October 10, 2012

Friday, August 31, 2012

Tanggal 26 Ogos 2012

Tanggal 31 bulan 8 57..merdeka merdeka..lallalalaaaaa...lallalalaaaaaaaa

Dah petang baru nak wish...
Selamat menyambut bulan kemerdekaan semua...
Boleh sambung raya lagi..wahhh bestt sgt korang2...

Aku jgk yg sambung raya kat rumah...
New baby pun dah dpt duit raya jgk..Alhamdulillah
Semoga murah rezeki dia nnt...Aminnn..

Cerita tanggal 31 dah abess..
Ni cerita tanggal 26 Ogos ....
Tanggal ni la bajet nak balik KL..
Tapi x kesampaian jgk..
Akhirnya malam 25 Ogos lebih kurang 9.45 pm hubby ajak pg check di klinik .
Sbb sakit kecil 15 minit skali tu datang..3 kali rasa...huhuu
Check punya check dah 4 cm...ermmm nurse ajak gi hospital..Pasrah lah akuuu...
Dah spi masa rupanya...Sekurang2nya xde aku sakit tengah nak balik KL ke..
Klu on the way lagi gamat la jawabnye..Alhamdulillah masih di kampung wpun umah mertua..

Back to story...
10.30 pm...
First time ni naik ambulance..
Mak haih x besttt langsung...aku prefer duduk kat seat je..xmo baring2..
Terhoyong2 terlompat2 la naik ambulance ni.. :(
Sib baik x terberanak dlm tu..klu x.... :(

11.30 pm..
Hospital Termerloh @ HOSHAS..
Terus ke wad bersalin...
Tukar pakaian rasmi ...yg pink2 tu..
Prosedur biasa check jantung baby....
Graf x cantek..nurse suruh goyang2 kaki supaya baby x tidur..

12.30 am..
Naik wheelchair kite gi Labour Room pulak..
Check jantung baby lagi..
Sakit yg kecil tu dah jd besar dan bertambah2 sakit..
Nurse bp kali ntah panggil call hubby tp xde jawapan..
Hubby aku cerita nurse sebut nama aku pun x betul sbb tu dia x perasan..ya ampunnn
Request hubby urut blakang badan..aku dah sakit2 pinggang yg amat..
Doc check jalan dah 8 cm dlm pukul 1.30 am..
Tarik nafas hembus keluar...tu jelah cara aku nak lupe sakitnyaaa..
Check lagi dah 9 cm...
Aku dah x boleh tahan lagi..nurseeeeee!
Bermulalah episod nak bersalin...

2.30 am..
Hubby teman sekejap je.................................................
..................Nurse minta dia stay outside.........................
Dah hampir 45 minit x jg kuar..dorang dah sebut nak vakum..
Aku usaha lagi sbb x nak vakum.............nak nangis tp xde airmata........
Aku x kisah dorang nak marah ke hapa sbb lama sgt yg pasti aku nak cuba sekuat mungkin..
..........Ntah mcm mana tiba2 baby dah keluar...............................3.30 am
Allahuakbar!...kalimah ni x putus2 aku ucap slps melihat anak sendiri
atas perut...baru aku nak pegang dia yg masih berlumuran darah, nurse halang
& terus bawa baby utk dibersihkan...Legaaaaaaa :)

Itulah cerita untuk kelahiran anak yg ke 2 ni..
Alhamdullillah bersalin secara normal..
C sect pun dah merasa yg first dulu..
Stay di hoshas 5 hari..
Baby masuk wad sbb darah rhesus negative & kuning sikit..

.........The End.........





Raya 2012 @ Tementi






Friday, August 17, 2012

Minal Aidil Walfaizin

Masih lg di sini...
Menghabiskan hari-hari terakhir sbl bercuti panjang... :)
Bila???...tggu masa je...huhu

Dikesempatan ini tuan blog ingin memohon jutaan kemaafan andai andai ada salah kata..
Salah bahasa...segala jenis salahlah..kalau ada...
Kekadang kita x sedar telah menyakitkan hati org...siapa tahu kan??
Hati manusia.....

So bermaaf-maafan itu adalah yg terbaik..
Buangkan segala yg tersirat dalam hati..
Moga-moga Allah memberi rahmat kpd kita semua...Amin..

So guys, gugerls...

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

drp 

Fitra's family...


raya 2 tahun lepas...7 months of Fitra..skg dah big gurl..

Raya-raya juga...yg susah jgn dilupa & berhati2 ketika beraya ye... :)




Tuesday, August 14, 2012

Terjelepuk jatuh...siapa??

Citer sadis pukul 3 pagi lebih..
Huwawaaaaa!!!!

Anak dara i jatuh dari katil...Oh no!
Budak sorang ni tdo mmg buas..
i suspect dia tdo meniarap sebelah kiri i sbb tu jatuh..
Sbb nampak air liur basiii dia atas katil...euwww..

Mlm semalam ntah cane i boleh tertido dulu...
Lupe nak alih dia sebelah kanan i...
Slalunya mmg tdo dulu drp dia..
Slalunya pun dia tdo sebelah kanan i..
Unfortunately pasal apa ntah dia main belah kiri i pulak..i pun x tahu
Unexpected la...so i biarkan main dulu sbb mmg payah cikit nak tdo ini budak..
Last2 ibunya dah terlelap doluu...ZzzzZzzzZzz

Tup tup dgr org menangis terus terjaga ...lantas bangun ..
Tgk2 si kecil tu jatuh meniarap atas lantai...huhuu
Ya ampunn...
Nasib baik xde apa2 luke...

Mr hubby tanya i tolak dia ke??
Ade ke patut i tolak dia...
Cettt!! No No Nooooo...

Fitra budak kuat...
sekejap je nangis pastu terus pejam mata tdo balik..
Alhamdulillah...

Sorry dear for my careless... :(

Hantar rumah pengasuh pagi tadi masih lg pejam mata...
Hmmm....Hopefully this is 1st time & last la...
never never again ignore her...


Sorry again sayanggg...



Friday, August 10, 2012

Blog bersawang tuan tanah sapu ....

Welcome back ibu Fitra...hohoo..

Nk buang sawang2 nih..kan dah nak raye..hahaa

Hari ni barulah free...
Keje dah beres..cuma menunggu sang2 client yg x come back je..
Segala jenis macam Forms..
15 Ogos ni dateline abis k..
Mujur tahun ni kita buat E-filing...senang bebangat...
Memudahkan kerja dgn  i yg tgh sarat preggy segala...
Alhamdulillah...Klu tidak semputttt makkk... :))
Tp segala ilmu dah i turunkan to my receptionist..i xde asst sbb i la asst. nyer...huhuuu

Sempat ke tidak ni ye...i da standby je nak bercuti panjang.. :)
In case deliver sbl raye..huuhuuu..sadissss!

Persiapan raya 2012 kali ni..ala2 je..
Almaklumlah i preggy mn nak pakai segala baju kurung ke..kebaya segala lg lah...
So xde bj raya hokey...i x kisah...maternity blouse sajorkk...pasrah...
Slalunya baju semua mak kesayangan yg jahitkan..
Rasa sungguh bertuah punya mak yg pandai segala mende...
Tak mcm anaknye ni... :( ..sadisss lagi..
But for lil Fitra da prepare segala...
Baju kurung si kecil  tu nenek dah siapkan....maceh nenek...
Sayang nenekkk.. 

Bercakap ttg kuih raya segala...nekad nak buat sendiri mn yg senang laaa...
Bila dah sarat2 mcm ni masih sempat siapkan bbp jenis biskut..
Syukur alhamdulillah kerana masih diberi kesihatan & kekuatan utk semua tu..

Biskut apa??

1. Biskut kismis salut cornflakes...tinggal setengah balang sbb dah ngap dulu..he he
2. Chocolate chips
3. Cornflakes salut coklat..main gaul2 je..senang
4. Nestum roll @ popia nestum...pun senang jgk..
5. Snow almond....ni last sekali sbb leceh cikit..tp akhirnya siap jgk subuh td..

Sebenarnya masih ade lagi waiting list yg x buat..

1.  Cornflakes madu...klu sempat ..buat..klu sempat laaa...
2.  2nd batch biskut kismis salut cornflakes...x cukuppp..

Tahun ni juz beli tart nenas saje..x mcm dulu2..main order jek..
Bila dah buat kuih sendiri save byk jgk tp abes pun byk jgk ke tpt lain la pulakkk...
InsyaAllah rezeki tu tetap ada...syukran..:)

Berceloteh jgk akhirnya hr ni...
Dari hati turun ke keyboard...kuang..kuangg..kuanggg

Agak2nye lah....
Bila lah si kecil sorang lagi ni nak lahir..
Ibu dah penat menunggu sebenarnya..
Dugaan sungguh & suspenn giteww..
Ayah ckp lahirlah selepas raye..
Klu nak lahir jgk biarlah awal..

Boleh giteww??..




C is for  C.U.T.I...hahhaa




Hanya Allah je yg tahu...juz wait...








Tuesday, July 24, 2012

Salam Ramadhan 1433H...

Kejap ade..kejap xde...
Sorry peeps..

Nway Selamat menjalani ibadah puasa...
Tau2 dah masuk hari ke-4...

Smlm br ler masak makan sendiri...

2 hari lepas kite berkampung di Pahang..

Sempat pulak buat puding karamel ni gara2 menjengah ke rumah Kak Ana

Simple n sedap..

Ade lagi utk ptg ni..

Ni bahan2 yg kite gunapakai.....

1 tin susu cair + 3 sdb gula (suamkan atas api..bkn didih yeee...)

3 bj telur + 1 telur kuning + Esen vanilla ( kacau gitew2 je ..asal sebati..jgn berkocak2 pulak!!)

Untuk karamel : 5 sdb gula (cairkan dahulu dlm loyang atas api...harap faham k)
Dah mencair baru tambah 2 sdb air..masak hingga cair semua then boleh ketepikan...

Malas nak kukus...so kite buat steam bake aje..

Tapis adunan ke dalam loyang yg sesuwaiii..
Letak loyang berisi adunan dalam loyang yg berisi air panas..
Loyang adunan tutup dgn lapisan aluminium foil..

Then, bakar 150' celcius 40 minit...

Hasilnyeee..macam kat atas..
Klu x tu..adelah yg korank2 derhaka resepi..hihiii...jgn marahh :)

Ptg ni nak masak pe la pulak ????



Thursday, July 19, 2012

Hi-tea B4 Ramadhan

Wednesday..
18 July 2012
Rumah baru bos..

The latest of me................ :)


pink 1 is trainee..the rest are staffs


masing2 da kenyang.....


Anisa (green) trademark...ala2 korean..haha


Sebahagian kami kami...  :)