Salam bersiaran kembali...
Tuan rumah x sihat cikit...sesemaaa..sok sek sok sekkk je la
Teringin nak makan kuih bingka dah lama..
Nak beli x terbeli-beli..maka kite buat je lah sendiri..
Baru nak blaja masak-masak..
crust atas tu keras lak..knp ek....tp rasa ok! |
Resepi gugel sahaja..dari dapur ct rasanya...mohon share ye kak Siti Delima
10 kpg biskut cream cracker
40g tpg gandum..kite bantai 1 cup..
1/2 cup castor sugar
1 egg
1 kotak santan kecil + 135 ml air
1 sdb butter
1 sdk emulco pandan
1/2 sdb pewarna...x letak..
1/3 cup + 2 sdb jagung cream
1/2 sdk esen vanilla
secubit garam
bijan
1. Preheat 180'c 10 minit oven. Lengserkan loyang dgn minyak masak dan masukkan loyang dlm oven 5 minit masa terakhir
2. Blend craker + tepung sehingga halus..put aside
3. Blend telur + gula + santan + emulco + esen + garam
4. Campurkan adunan tepung + jagung cream sedikit demi sedikit..blend lagi
5. Bakar 1 jam sehingga masak..ikut kepanasan oven masing2..
Buatnye on last saturday..abis hari tu jugak...kene baham ngan my adik..my hubby..tukang masak pun makan jugak! haruslah kan....hahaha..
sedap nih....
ReplyDelete