..Tenkiuu..

Tuesday, June 5, 2012

Sarat & tak larat...sama ke??

Haiiiiiiiiiiiiiii....
Pannnnjanggg nye hai kite pagi nii..
Ini tandanyaa..tuan badan dah x larattt nk duduk mengadap pc..
Nak bekpes pun x larat padahal beriya mengajak mr hubby beli kuih even dah pukl 8.30 pagi..
Teringin nak makan cucur badak ni haa..tapi pagi ni terasa "ketaklaratan" ..dun know y..


Beli kat Lrt pandan Jaya...suap hubby sebiji..the rest nnt slow2 makan..


Jeng jeng jenggg...
Project mengetart crust on last wiken...
Ade je project kat dapur lately ni...
Padahal dah sarat2 mmg x larat dah tapi sbb kehendak kene tunaikan jgk..
Konon nak siapkan tp terlupa filing xde...sbb tu prepare crust dulu..
I'm a beginner..not amatur..not pro yet..that's y la my crust begini rupanya...hahaa
Tapi rasa x mengecewakan dan senang pun senang...


sebelum masuk oven..
 Bahan-bahan:

2 cups tepung gandum
Sedikit tepung jagung..main taruk je..
1/2 buttercup...125g kot
1/3 cup icing sugar
1 egg yolk..kuning nye je
1 tsp esen vanilla
1 tbsp cold water from fridge...nak cepat i letak ais ketul.. 
acuan tart

 Cara-cara...versi express..ya ampunnn

tepung + icing + butter.....ramas dengan hujung jari..jadi berketul-ketul
Then masuk telur kuning + esen + air sejuk...
Uli-uli hingga sebati menjadi doh..rehatkan jappp...
Dah rehat bolehlah masukkan dlm acuan..& cucuk permukaan crust dgn garfu..

jgn tebal2 sgt nnt bila bake ia akan naik mengembang..
agak2 dah syomel je dlm acuan tu..dah cukup
Bake dalam 15 minit 150'celcius...



after

Filing dah siap baked....huduh nye la decorate ibu preggy ni...nak cepat sbb hari dah malam sgt..

 Filing

250g cream cheese..suke guna philadelphia
+
1/3 cup icing sugar
(mixer)

+
1 egg

+
esen vanilla
.
.
letak la filing apa pun dlm crust tadi..pakai jem pun ok..
Then letak adunan cream cheese
.
.
Bakar 10 minit 150'celcius je..
 .
.
agak2 cream cheese dah x meleket pada jari..dah masak la tu...
.
.
Senang kan???
.
.
.
.
Done!



nommm..nom....

8 comments:

  1. rajin nya..
    saya time ngandung ni malas nak masak2..:p

    ReplyDelete
  2. ntahla angin apa...bila teringin baru buat..

    ReplyDelete
  3. eh..ni mcm tak di panggil utk mkn lagi ni...

    ReplyDelete
  4. Rajinnya buat bnda2 cmni..tk leceh ke..teringin nk try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x leceh mn klu ade kemahuan...mula2 buat crust dulu...esok2 r letak filling..mudahh

      Delete